Monday 5 November 2012

:: Masak Sup Ketam ::

Assalamualaikum..

Ape kabo semua? Harap sehat belaka.. ceehh.. perasan ramai sgt yg baca blog ko kn.. hahahaha

Masak apa hr ni?

Nk share resepi sup ketam yang aku masak minggu lepas..


Bahan-bahan:
  1. Ketam 2 ekor - siang dulu.. buang cover atas.. ketuk kaki2 mereka.. agak kejam tp memudahkan kite makan di kemudian hari
  2. tomato sebiji belah empat
  3. bawang merah 2 biji - ditumbuk
  4. bawang putih seulas - ditumbuk
  5. halian seinci - hiris nipis2
  6. bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis
  7. secubit garam
  8. sup bunjut Adabi
  9. daun sup n daun bawang sebagai hiasan
  10. air 4 cawan
  11. carrot dipotong kasar2

Kekdah memasaknye:

Panaskan sedikit minyak dlm periuk.. tumis bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, dh naik bau masukkan bawang n halia.. bile dh naik bau wangi masukkan air.. then masukkan carrot n sup bunjut n garam.. bila dh mendidih masukkan tomato n ketam.. agak2 ketam dh masak.. taburkan daun bawang.. tutup api n hidangkan..

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment