Kakak2..
hari ni Mak Jemah nk share dgn kakak2 psl ikan sardin yg Mak Jemah buat sendiri.
Dh lama Mak Jemah nk share tp asik bizi ngalahkan kak ros.. maafkan Mak Jemah ye kakak2..
Bahan-bahan:
1. Ikan Sardin 1 kg
2. garam secukup rase
3. tomato 2 biji.
4. Bawang besar 1 biji
Kekdahnye:
1. Mula2 Mak Jemah beli ikan sardin segar dari laut. Sekilo dlm RM8 kalau xsilap. Lps tu Mak Jemah siang ikan tersebut.. kasi potong kapla.. buang isi perut.. cuci bersih2. Letak tepi.
2. Lps tu Mak Jemah blend bawang besar dan tomato 1 biji. 1 biji tomato lagi kasi potong macam rupe dlm gmbr tu.
3. Masukkan ikan, bahan yang dikisar dan tomato yg di potong ke dalam periuk-pemasak-perlahan I mean slow cooker. Maklumla slow cooker tu dh berkurun xguna.. so skrg baru bukan kotak balik nk guna. Tggu next baby la baru enjoy2 masak bubur baby gugurl Mak Jemah. Buh air agak2 tiga-per-empat dr isi ikan. Buh garam sikit dan masak semalaman.
4. Pagi besoknye tu buka la periuk dgn keadaan senyum. So ape lg.. pegi la tumis bawang, halia n bawang putih serta cili padi meletop utk memasak sardin yg telah lembut td.
Ikan yg lebih tu boleh simpan dlm peti sejuk beku untuk dimasak pada masa akan datang.
Selamat mencuba uollls..
Salam sayang.
-jemah-
Alaaaaaa slow cooker takde! Main taram je la..xpe nnt saya buat versi saya pulakkk
ReplyDeleteboleh je dik pakai rice cooker.. mesti boleh punye
Deletennt aku nk share kukus siakap guna pemanggang ajaib plak.
ewah.. over betul
Wahhhh nk like gmbr bebudak....
ReplyDeleteC and the hel and the sea
Chelsea!
hehe.. tu baju apaknye beli kt Barcelona Oktober tahun lepas. Xminat sgt pun team tu hahahaha
Delete